,

Sjannie’s kerstmenu

KERSTMENU VOOR VIER PERSONEN

VOORGERECHT:  Toast met paprikatapenade en krokante bacon.

  • Ingrediënten:  240 gram geroosterde rode paprika’s, 1 ½ theelepel kappertjes, 1 teen gepelde knoflook, 4 grof gesneden zongedroogde tomaatjes op olie, 1 eetlepel pijnboompitten, 4 sneetjes wit tostibrood zonder korst, 1 eetlepel olijfolie, 8 plakjes bacon, 25 gram rucola, zout en peper.
  • Bereidingswijze:  Pureer met de staafmixer de paprika met de kappertjes, knoflook en zongedroogde tomaatjes tot een dikke, grove tapenade. Voeg zout en peper naar smaak toe. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin. Schud ze op een bord en laat ze afkoelen. Rooster het brood in de broodrooster of droge koekenpan goudbruin en krokant en snijd diagonaal door. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de bacon tot deze knapperig is. Smeer een dikke laag paprikatapenade op de toast. Leg er de plakjes bacon op. Leg de toast op 4 borden en bestrooi met rucola en pijnboompitten.

HOOFDGERECHT:  Rosbief met zoete zuidvruchtensaus en pompoenstamppot.

  • Ingrediënten: 1 biologische pompoen, 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden, 50 ml kookroom, 1 theelepel kerriepoeder, zout en peper, 500 gram rosbief, 3 eetlepels olijfolie, 1 gesnipperde sjalot, 100 gram tutti frutti in stukjes, ½ theelepel gemalen kaneel, ½ theelepel gemalen komijn, 125 ml droge witte wijn, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel tijmblaadjes.
  • Bereidingswijze:  Halveer de pompoen. Schep de pitten en draden uit de vrucht. Snijd de pompoen ongeschild in stukjes. Kook in ruim water met zout de aardappelen met de pompoen in 15 minuten gaar. Giet de aardappelen en pompoen af. Stamp ze met de kookroom en kerriepoeder tot een smeuïge stamppot. Breng op smaak met zout en peper. Wrijf de rosbief in met zout en peper. Verhit in een braadpan de olijfolie. Bak de rosbief in 20 minuten bruin en gaar. Verwarm de stamppot in een pan of de magnetron. Voeg indien nodig extra room toe. Neem de rosbief uit de pan en laat deze verpakt in aluminiumfolie 10 minuten rusten. Fruit in  het bakvet  de sjalot. Bak de tutti frutti 1 minuut mee. Schep de kaneel en de komijn erdoor. Schenk de wijn in de pan en schraap met een spatel de aanbaksels los. Voeg de honing en de tijm toe en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken. Voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de rollade in plakken. Schep een beetje stamppot op 4 borden.Leg er de plakjes vlees bij en schep er de zuidvruchtensaus over. Serveer de rest van de stamppot er apart bij. 

NAGERECHT:  Zachte chocolade-koffiesouffleetjes.

  • Ingrediënten:  2 eetlepels suiker, 60 gram boter, 2 eetlepels koffielikeur, 150 gram pure chocolade met koffie (70% cacao), 3 eieren gesplitst, 50 gram poedersuiker, 4 hittebestendige cappuccinokopjes of soufflépotjes, ingevet.
  • Bereidingswijze:  Bestrooi de binnenkant van de ingevette kopjes of potjes met suiker. Schud de overtollige suiker eruit. Smelt in een pannetje de boter met de chocolade al roerend op een heel laag vuur. Neem, zodra de chocolade bijna gesmolten is, het pannetje van het vuur en blijf roeren tot de chocolade glanst. Roer de likeur erdoor en klop de eidooiers stuk voor stuk door de chocolade. Klop in een schone kom de eiwitten stijf en klop de poedersuiker er lepel voor lepel door. Schenk de chocolade op het eiwit en spatel alles luchtig door elkaar. Vul de kopjes met het mengsel en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de kopjes op het rooster in het midden van de oven en bak de soufflés in ca. 15 minuten gaar. Lekker met crème fraîche die met vanillesuiker is stijfgeklopt.

EET  SMAKELIJK !